W 2016 roku Samorząd Województwa Małopolskiego po raz pierwszy wprowadza budżet obywatelski na poziomie regionalnym. Jest to pionierskie w Polsce przedsięwzięcie na tak szeroką skalę. W ramach działań informacyjnych przewidziano spotkanie dla mieszkańców powiatu chrzanowskiego.
Wielkanoc to najważniejsze święto chrześcijan czas radości, odrodzenia życia i nadziei. Niesie ze sobą szereg symboli i zwyczajów, które towarzyszą nam od stuleci. Jednym z ważniejszych jest święcenie pokarmów w Wielką Sobotę. Tradycja ta sięga VIII wieku, ale zwyczaj ten dotarł do Polski znacznie później, bo dopiero w XIV wieku.
Pisanki są podstawą święconki i wielkanocnego stołu. Nie może ich zabraknąć w koszyczku i na niedzielnym śniadaniu. Dzielimy się nimi podczas uroczystego śniadania, składając sobie życzenia. Jajka mają zapewnić zdrowie, pomyślność i szczęście.
W dniach 18-20 marca w Katowicach odbyły się Międzynarodowe Targi Turystyki, Spa, Sprzętu Turystycznego i Żeglarskiego GLOBalnie 2016, które przyciągnęły setki zwiedzających, zainteresowanych nie tylko letnim wypoczynkiem, lecz także różnymi formami turystyki aktywnej.
Już od kilkunastu lat z dziećmi i młodzieżą ze Szkoły Podstawowej w Dulowej przeprowadzane są warsztaty wykonywania tradycyjnych palm wielkanocnych. Tej jakże pięknej plastyki obrzędowej uczą panie - członkinie KGW w Dulowej, oraz animatorzy Miejscowości Tematycznej Dulowa. Wykonane przez wszystkie dzieci palmy są najpiękniejsze i w całości tradycyjne.
Lokalna Grupa Działania „Partnerstwo na Jurze” uczestniczyła w spotkaniu z okazji Dnia Kobiet w Kole Gospodyń Wiejskich w Regulicach.
W dniu 2 marca 2016 roku odbyła się konferencja prasowa „Tradycyjne kulinaria Chrzanolandii”, będąca podsumowaniem prac Lokalnej Grupy Działania „Partnerstwo na Jurze” na rzecz ochrony tradycyjnych potraw: buchty bolęcińskiej, hulajd i mirowskiej parzybrody.
Kuchnia regionalna obszaru Lokalnej Grupy Działania „Partnerstwo na Jurze” może pochwalić się bogactwem i różnorodnością smaków. Można tu posmakować dań zarówno wykwintnych, jak również skromnych jadanych dawniej pod wiejskimi strzechami. Najbardziej charakterystyczne dania przygotowywane są z ziemniaków, kapusty, mąki, kasz oraz lokalnych owoców i warzyw.
Z okazji Dnia Sołtysa w imieniu Zarządu LGD „Partnerstwo na Jurze” składam wszystkim Sołtysom serdeczne podziękowania i słowa uznania za pracę oraz zaangażowanie na rzecz rozwoju i poprawy jakości życia lokalnej społeczności. Życzę wszelkiej pomyślności, licznych inicjatyw, wiele wytrwałości w realizacji dalszych planów i zamierzeń na rzecz swojego sołectwa i satysfakcji oraz zadowolenia z pełnienia funkcji społecznej. Jerzy Kasprzyk, Prezes LGD "Partnerstwo na Jurze".
W dniu 1 marca corocznie obchodzony jest Narodowy Dzień Pamięci „Żołnierzy Wyklętych” – żołnierzy niezłomnych i powstańców antykomunistycznych.