W dniu 24 sierpnia 2014 r. zakończył się Finał Jubileuszowego X. Małopolskiego Festiwalu Smaku w Krakowie. Wydarzenie ma na celu promocję tradycyjnych i regionalnych produktów kulinarnych oraz odkrycie dawnych, zapomnianych potraw, smaków i produktów.
Podczas przedsięwzięcia na krakowskim placu Wolnica swoje produkty prezentowało 59 wystawców, a w konkursie na najlepsze potrawy wystartowało 45 producentów. Byli to zwycięzcy siedmiu lokalnych półfinałów, które odbywały się w Oświęcimiu, Nowy Sączu, Zakopanem, Tarnowie, Nowy Targu, Wadowicach oraz Miechowie. Powiat Chrzanowski reprezentowali firma ZPHU „ELIMEX” Jacka Pabisa z Młoszowej oraz Koło Gospodyń Wiejskich z Mirowa.
Najlepszym produktem jubileuszowej edycji festiwalu wyróżnionym przez jury Grand Prix okazało się mięsiwo z pieca - Jacka Pabisa z Młoszowej, właściciela firmy ZPHU „ELIMEX”.
Sukcesem jest również zauważenie KGW z Mirowa z potrawą „Parzybrodą” przez Teleexpres i zaprezentowanie w reportażu, który ukazał się w dniu 24 sierpnia br. o godz. 17:00 – 9 minuta reportażu (http://teleexpress.tvp.pl/16305252/24082014-1700).
Każdy z uczestników wydarzenia mógł skosztować regionalnych potraw oraz wziąć udział w pokazach kulinarnych i warsztatach gotowania.
Nie zabrakło także koncertów, występów artystycznych i zabaw z nagrodami. Wszyscy chętni mogli wziąć udział w konkursie „Graj w korale” (www.grajwkorale.pl) i sprawdzić swoją wiedzę na temat regionu oraz zdobyć ciekawe małopolskie upominki.