UWAGA !!!
Wykryto, iż właśnie używasz przeglądarki Internet Explorer 6.
W związku z tym, iż przeglądarka ta nie spełnia podstawowych standardów oraz zgodnie z zaleceniami producenta należy zaktualizować ją do nowszej wersji.
Dalsze przeglądanie naszej strony przy użyciu Internet Explorer 6 będzie powodowało nieprawidłowe wyświetlanie niektórych elementów.

ZAMKNIJ
Czwartek, 30 lipca 2015
Prezentacja potraw podczas posiedzenie Rady ds. Produktów Tradycyjnych Województwa Małopolskiego

Buchta bolęcińska, Hulajdy oraz Parzybroda mirowska będą starały się o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W dniu 29 lipca 2015r. wnioski złożone przez Lokalną Grupę Działania „Partnerstwo na Jurze” uzyskały pozytywną opinię Rady ds. Produktów Tradycyjnych działającą przy Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego pod przewodnictwem Wicemarszałka Województwa Małopolskiego Wojciecha Kozaka.

Podczas posiedzenia, członkowie Rady degustowali wspaniałych dań naszych Gospodyń: Buchtę bolęcińską (KGW w Bolęcinie), Hulajdy (KGW w Dulowej), Parzybrodę mirowską (KGW w Mirowie). Ponadto Przewodniczące KGW omówiły sposób przygotowania potraw oraz ich historię na terenie powiatu chrzanowskiego. Podczas posiedzenia na trąbkach przygrywali członkowie Zespołu Folklorystycznego Dulowiacy.

Obecnie na Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się aż 149 produktów z Małopolski, z czego z powiatu chrzanowskiego wpisane są Ziemniaki po cabańsku.

Trwające półtora roku działania w kierunku rejestracji potraw prowadzone przez LGD Partnerstwo na Jurze wraz z kołami gospodyń wiejskich z terenu powiatu chrzanowskiego miały na celu ochronę przed zapomnieniem dziedzictwa kulinarnego regionu powiatu chrzanowskiego i przedstawienie jego dorobku kolejnym pokoleniom. W celu przygotowania wniosków zrealizowano szereg spotkań z etnografami, restauratorami oraz kołami gospodyń wiejskich. Zbierano również wywiady etnograficzne z osobami potrafiącymi przygotować potrawę, szukano źródeł potwierdzających tradycję, historię i pochodzenie potraw oraz dokumentowano zdjęciowo kolejne etapy przygotowywania potraw.

Dziękujemy serdecznie wszystkim członkiniom Kół Gospodyń Wiejskich, Pani Danucie Kapcia – właścicielce restauracji Platan oraz Pani Agnieszce Oczkowskiej – etnograf ze Skansenu w Wygiełzowie oraz wszystkim zaangażowanym w cały proces rejestracji. Zachęcamy do dzielenia się z nami kolejnymi tradycyjnymi przepisami na przysmaki powiatu chrzanowskiego.

Galeria zdjęć

Piątek, 04 października 2019
Europa.eu
Leader
PROW
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Działalność Lokalnej Grupy Działania „Partnerstwo na Jurze” jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Zachodnia malopolska
Facebook
ZRZESZONE GMINY
Alwernia Babice Chrzanów Libiąż Trzebinia
BIP
NEWSLETTER
Najnowsze informacje o naborach, imprezach, szkoleniach prosto na Twój e-mail.
Kroppa
Projekt finansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013. Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.
Partnerstwo Na Jurze