UWAGA !!!
Wykryto, iż właśnie używasz przeglądarki Internet Explorer 6.
W związku z tym, iż przeglądarka ta nie spełnia podstawowych standardów oraz zgodnie z zaleceniami producenta należy zaktualizować ją do nowszej wersji.
Dalsze przeglądanie naszej strony przy użyciu Internet Explorer 6 będzie powodowało nieprawidłowe wyświetlanie niektórych elementów.

ZAMKNIJ
Czwartek, 10 września 2015
Rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego nt. „Słodkie PrzySmaki z Chrzanolandii”

Podczas wydarzenia „Ziemniaczysko pod Lipowcem”, zorganizowanego przez Lokalną Grupę Działania „Partnerstwo na Jurze” rozstrzygnięto konkurs na „Słodkie PrzySmaki z Chrzanolandii”. Celem przeprowadzonego konkursu była ochrona bogactwa obyczajów i zwyczajów Ziemi Chrzanowskiej, dokumentacja, archiwizacja oraz popularyzacja tradycji kulinarnych z terenu powiatu chrzanowskiego ukształtowanych przez stulecia. Ponadto zamysłem konkursu było wytypowanie słodkich produktów, spośród których można będzie podjąć próbę rejestracji na listę produktów tradycyjnych.

Partnerem konkursu był Pan Marek Sowa Marszałek Województwa Małopolskiego.

Jury konkursu „Słodkie PrzySmaki z Chrzanolandii” w składzie:
- Pan Marek Sowa – Marszałek Województwa Małopolskiego, przewodniczący;
- Pan Radosław Warzecha – Wójt Gminy Babice, wiceprezes LGD Partnerstwo na Jurze, członek;
- Pan Jacek Zieliński - członek zespołu Skaldowie, członek;
- Pan Andrzej Mędrala – cukiernik, mistrz cukiernictwa, członek;
- Pani Agnieszka Oczkowska – etnolog, kustosz  Muzeum – Nadwiślański Park Etnograficzny w Wygiełzowie i Zamek Lipowiec, członek.

Oceniło 27 produktów przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z terenu działania Lokalnej Grupy Działania „Partnerstwo na Jurze”.

Zgłoszone produkty Komisja Konkursowa oceniana według następujących kryteriów:
- walory smakowe
- zgodność z tradycją kulinarną regionu.
- surowce – czy produkt wytwarzany jest z wykorzystaniem lokalnych surowców, czy jest możliwość identyfikacji pochodzenia poszczególnych składników od momentu powstania w gospodarstwie rolnym aż do końcowego produktu
-  opis produktu – tradycja, historia, związek z regionem.

Komisja w głosowaniu jawnym większością głosów dokonała ostatecznego wyboru laureatów.

W oparciu o kryteria oceny zawarte w regulaminie, komisja wyłoniła finalistów konkursu i ustaliła kolejność miejsc:

I miejsce dla zespołu KGW Regulice za Krówkę regulicką, czyli mleczne cukierki z nadzieniem orzechowym.

Regulice (Custom).jpg

II miejsce dla zespołu KGW Karniowice za szarpańce.

Karniowice 1 (Custom).jpg

III miejsce równorzędne dla 25 zespołów:
KGW Babice za biszkopt z kaszy manny;
KGW Balin za zawijak;
KGW Bolęcin za placek chłopski;
KGW Czyżówka za rogaliki drożdżowe z powidłami;
KGW Dulowa za biszkopt tradycyjny;
KGW Grojec za rogaliki z orzechami;
KGW Gromiec za kołacz – placek dziadowany z serem i makiem;
KGW Jankowice Sernik na drożdżowym spodzie z polewą jajeczno – miodową.
KGW Kwaczała za nalewkę bogatego chłopa;
KGW Lgota za ciasto gotowane;
KGW Libiąż za placek śliwkowy
KGW Luszowice za zawijaniec z masą kakaową;
KGW Mętków za kołoc z makiem i polewą karmelową;
KGW Mirów za wianuszki;
KGW Młoszowa za ciasto z owocami robione widelcem;
KGW Nieporaz za orzeszki;
KGW Okleśna za placek królewski;
KGW Olszyny za pierożki z jabłkami;
KGW Płaza za kluski parówki;
KGW Pogorzyce za cisto drożdżowe z jabłkami i posypką;
KGW Psary za ciasto z makiem;
KGW Siersza za zawijaniec drożdżowy z kakao;
KGW Wygiełzów za ciastka ze skwarkami;
KGW Zagórze za kołacz z serem i posypką;
KGW Żarki za kołacz z twarogiem i posypką.

Za zajęcie I, II, III miejsca Uczestnicy Konkursu otrzymali dyplomy oraz nagrody finansowe w następującej wysokości:
a) I nagroda – 500,00 zł
b) II nagroda – 400,00 zł
c) III nagroda - 300,00 zł

Komisja konkursowa dokonała oceny wszystkich produktów i z zadowoleniem  podkreśla wysoki poziom konkursu.

Lokalna Grupa Działania „Partnerstwo na Jurze” dziękuje wszystkim uczestnikom i gościom za wspaniałą zabawę.

1 (Custom).jpg

 

 

 

Piątek, 04 października 2019
Europa.eu
Leader
PROW
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Działalność Lokalnej Grupy Działania „Partnerstwo na Jurze” jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Zachodnia malopolska
Facebook
ZRZESZONE GMINY
Alwernia Babice Chrzanów Libiąż Trzebinia
BIP
NEWSLETTER
Najnowsze informacje o naborach, imprezach, szkoleniach prosto na Twój e-mail.
Kroppa
Projekt finansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013. Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.
Partnerstwo Na Jurze