UWAGA !!!
Wykryto, iż właśnie używasz przeglądarki Internet Explorer 6.
W związku z tym, iż przeglądarka ta nie spełnia podstawowych standardów oraz zgodnie z zaleceniami producenta należy zaktualizować ją do nowszej wersji.
Dalsze przeglądanie naszej strony przy użyciu Internet Explorer 6 będzie powodowało nieprawidłowe wyświetlanie niektórych elementów.

ZAMKNIJ
Poniedziałek, 07 marca 2016
„Tradycyjne kulinaria Chrzanolandii” - konferencja prasowa

W dniu 2 marca 2016 roku odbyła się konferencja prasowa „Tradycyjne kulinaria Chrzanolandii”, będąca podsumowaniem prac Lokalnej Grupy Działania „Partnerstwo na Jurze” na rzecz ochrony tradycyjnych potraw: buchty bolęcińskiej, hulajd mirowskiej parzybrody.

To pierwsze produkty tradycyjne zgłoszone przez Lokalną Grupę Działania „Partnerstwo na Jurze”, które zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Aktualnie w powiecie chrzanowskim zarejestrowane są cztery potrawy, a w Małopolsce 164, łącznie w Polsce 1521.

To niezwykle ważne wyróżnienie, poświadczające wyjątkową jakość, wyśmienity smak i wytwarzanie zgodne z tradycyjnymi metodami produkcji, od co najmniej 25 lat oraz wspaniała promocja dla Ziemi Chrzanowskiej.

W konferencji udział wzięli przedstawiciele: parlamentu, władz wojewódzkich, samorządowych, instytucji kultury, członkinie kół gospodyń wiejskich, organizacje pozarządowe i grupy nieformalne, przedsiębiorcy, przedstawiciele telewizji i prasy.

W trakcie konferencji Prezes LGD Jerzy Kasprzyk przedstawił prezentacje multimedialną dotyczącą przebiegu prac, których efektem jest rejestracja tradycyjnych potraw powiatu chrzanowskiego.

Spotkanie stało się okazją dla podziękowań skierowanych do osób zaangażowanych w dokumentowanie i promowanie dziedzictwa kulinarnego regionu chrzanowskiego. Podziękowania otrzymali:
- Agnieszka Oczkowska – etnolog
- Maria Kuśmirek – przewodnicząca KGW z Bolęcina
- Halina Duda – przewodnicząca KGW z Dulowej
- Bronisława Jochymek – przewodnicząca KGW z Mirowa
- Marek Grabski – Dyrektor Muzeum – Nadwiślański Park Etnograficzny w Wygiełzowie i Zamek Lipowiec
- Zbigniew Mazur – Dyrektor Muzeum w Chrzanowie im. I. i M. Mazarakich
- Agnieszka Bąk – kustosz Muzeum w Chrzanowie im. I. i M. Mazarakich
- Przewodniczące i Członkinie KGW z powiatu chrzanowskiego
- Danuta Kapcia – właścicielka Hotelu i Restauracji Platan
- Dariusz Barański – szef kuchni i Restauracji Platan

Konferencja to niezwykle ważne wydarzenie będące uwieńczeniem pracy wielu osób zaangażowanych w gromadzenie informacji na temat potraw i dawnych regionalnych smaków.

O konferencji napisali:
Tygodnik Ziemi Chrzanowskiej „Przełom”
http://przelom.pl/18235-mamy-coraz-wiecej-produktow-tradycyjnych.html

Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego
http://www.malopolskie.pl/Wydarzenia/Index.aspx?id=15680

Chrzanowska Telewizja Lokalna
https://www.youtube.com/watch?v=khykxQZa57k

Tradycyjne potrawy Ziemi Chrzanowskiej: buchta bolęcińska, hulajdy i mirowska parzybroda w ich oryginalnej wersji oraz „wariacjach” na ich temat można spróbować w Restauracji i Hotelu Platan, który stał się kulinarną wizytówka regionu.

Konferencję swoją obecnością uświetnili:
- Marek Sowa - Poseł na Sejm RP
- Grzegorz Lipiec – Członek Zarządu Województwa Małopolskiego
- Beata Chadzińska – reprezentantka Rady ds. Produktów Tradycyjnych
- Paulina Mrowczyk – Sekretarz Rady ds. Produktów Tradycyjnych
- Janusz Szczęśniak - Starosta Powiatu Chrzanowskiego
- Krzysztof Kasperek - Wicestarosta Powiatu Chrzanowskiego
- Tomasz Siemek - Burmistrza Miasta Alwerni- Radosław Warzecha - Wójt Gminy Babice
- Andrzeja Uryga - Zastępca Wójta Gminy Babice
- Beata Majkrzak - Pełniąca Funkcję Burmistrza Miasta Chrzanowa
- Jacek Latko - Burmistrz Libiąża
- Jarosław Łabęcki - Zastępca Burmistrza Libiąża
- Krystyna Barbara Siemek - Zastępca Burmistrza Miasta Trzebinia
- Jarosław Okoczuk - Zastępca Burmistrza Miasta Trzebinia
- Stefan Adamczyk - Prezes Chrzanowskiej Izby Gospodarczej
- Jan Smółka – Dyrektor Miejskiego Ośrodka Kultury, Sporu i Rekreacji w Chrzanowie
- Adam Potocki - Dyrektor Trzebińskiego Centrum Kultury
- Agnieszka Bąk – kustosz Muzeum w Chrzanowie im. I. i M. Mazarakich
- Agnieszka Oczkowska – etnolog Muzeum – Nadwiślański Park Etnograficzny w Wygiełzowie i Zamek Lipowiec
- Członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu chrzanowskiego
- organizacje pozarządowe
- grupy nieformalne
- przedsiębiorcy
- przedstawiciele telewizji i prasy

LGD „Partnerstwo na Jurze” bardzo serdecznie dziękuje wszystkim, którzy przyczynili się do naszego wspólnego sukcesu.

Obecnie analizowane są zgromadzone dokumenty źródłowe i trwają pracę nad przygotowaniem kolejnych wniosków o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych. Uczestnicy konferencji mogli skosztować tych produktów, tj.: krówki regulickiej (KGW Regulice), placków ziemniaczanych z pokrzywą (zgłoszonych przez Stowarzyszenia Emerytów i Rencistów „Wesoła Jesień” z Zagórza), biszkoptu dulowskiego (KGW Dulowa), chleba litewskiego (receptury Piekarni Luszowice), nalewki bogatego chłopa (KGW Kwaczała) oraz nalewki wiejskiej (KGW Gromiec).

Zachęcamy do współpracy przy rejestracji następnych produktów, ponieważ nasz region obfituje w wiele przysmaków, które zasługują na miano produktu tradycyjnego.

Piątek, 04 października 2019
Europa.eu
Leader
PROW
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Działalność Lokalnej Grupy Działania „Partnerstwo na Jurze” jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Zachodnia malopolska
Facebook
ZRZESZONE GMINY
Alwernia Babice Chrzanów Libiąż Trzebinia
BIP
NEWSLETTER
Najnowsze informacje o naborach, imprezach, szkoleniach prosto na Twój e-mail.
Kroppa
Projekt finansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013. Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.
Partnerstwo Na Jurze