W dniu 11 września 2011 roku Lokalna Grupa Działania „Partnerstwo na Jurze” na terenie Muzeum – Nadwiślański Park Etnograficzny w Wygiełzowie i Zamek Lipowiec, zorganizowała imprezę plenerową „Chrzanolandia zaprasza na … Ziemniaczysko pod Lipowcem”. Tematem przewodnim wydarzenia były „Ziemniaki po cabańsku” – potrawa, która w styczniu 2011 roku została wpisana na Krajową Listę Produktów Tradycyjnych.
W trakcie imprezy został przeprowadzony konkurs na „PrzySmaki Chrzanolandii - chrzan” (przygotowane potrawy musiały zawierać chrzan), w którym wzięło udział 16 Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu chrzanowskiego:
Jury konkursowe oceniało potrawę przygotowaną przez KGW za smak, estetykę podania oraz związek potrawy z regionem chrzanowskim. W skład Jury wchodzili:
Zgodnie z oceną Jury:
I miejsce i bon wartości 1 000 zł otrzymały KGW z Karniowic za Zupę Wielkanocną
II miejsce i bon o wartości 700 zł przypadł KGW „Libiążanki” za Sodrę – smażonkę wielkanocną
na III miejscu uplasowały się KGW z Kwaczały, które podały Chłodnik Staropolski
w pomidorze i otrzymały bon o wartości 500 zł.
Pozostałe 13 Kół Gospodyń Wiejskich biorące udział w konkursie na „PrzySmaki Chrzanolandii – chrzan” otrzymały wyróżnienia i bony o wartości 150 zł. Dyplomy i nagrody wręczał p.Marek Sowa – Marszałek Województwa Małopolskiego wraz z Prezesem LGD p.Jerzym Kasprzykiem, Wiceprezesem LGD p.Radosławem Warzechą oraz Jury konkursowym. Nagrodę publiczności ufundował p.Tadeusz Arkit – Poseł na Sejm RP, a otrzymały ją z rąk p.Elżbiety Arkit – żony Posła, KGW „Gromcaneczki” z Gromca oraz KGW z Bolęcina – oba koła za wyśmienite sałatki z chrzanem.
Nagrodę specjalną od Wójta Gminy Babice Radosława Warzechy otrzymało KGW z Mętkowa, które pojawiło się na imprezie z własnej inicjatywy.
Niespodzianką dla przybyłych na imprezę gości była również możliwość oceny potraw przygotowanych KGW w konkursie publiczności.
Jednak najważniejszym punktem programu była prezentacja przygotowana przez 16 Kół Gospodyń Wiejskich - degustacja potrawy „Ziemniaki po Cabańsku”. KGW z Bolęcina zorganizowało pokaz przygotowywania potrawy, sposób układania jarzyn i pieczenia w ognisku w żeliwnym kociołku. Niektóre z naczyń, jak to dawniej bywało, przykryte były wyciętą trawiastą darnią. Ziemniaki potem serwowano na liściach kapusty.
Jako dodatkowe atrakcje odbyły się pokazy rzemiosła i dawnych tradycji - zielarstwa, czerpania papieru, wikliniarstwa, tkania na krosnach, przędzenia, strugania grabi, lania świec woskowych, garncarstwa czy szycia koszyków z korzenia sosny. Całe wydarzenie ubarwiły również występy muzyczne takich zespołów jak KRAKOWIACZEK z Grojca czy MAŁOPOLANIE z Babic, występ Teatru Ludowego TRADYCJA z Okleśnej i biesiada Estrady Beskidzkiej na koniec imprezy. Dzieci także miały co robić i na nudę czasu nie było, przeprowadzony został dla nich szereg konkursów związanych z LGD oraz konkursy „ziemniaczane” na najdłuższą obierkę z ziemniaka czy najszybsze pokonanie polany w worku na ziemniaki.
Impreza odbyła się pod Patronatem Honorowym Marszałka Województwa Małopolskiego Marka Sowy oraz Starosty Chrzanowskiego Adama Potockiego.
Informacje oraz relacje dźwiękowe z imprezy można również znaleźć na stronie www.potrawyregionalne.pl w zakładce IMPREZY, a zdjęcia znajdziecie Państwo w galerii pod linkiem http://www.partnerstwonajurze.pl/galeria_show_single.php?id=24