UWAGA !!!
Wykryto, iż właśnie używasz przeglądarki Internet Explorer 6.
W związku z tym, iż przeglądarka ta nie spełnia podstawowych standardów oraz zgodnie z zaleceniami producenta należy zaktualizować ją do nowszej wersji.
Dalsze przeglądanie naszej strony przy użyciu Internet Explorer 6 będzie powodowało nieprawidłowe wyświetlanie niektórych elementów.

ZAMKNIJ

 Ziemniaki po Cabańsku

 ziemniaki_po_cabansku.jpg

Historia potrawy:

Cabanie to potomkowie ludności napływowej, która osiedliła się na ziemi chrzanowskiej w okresie najazdów tatarskich w XIII wieku. Ci pierwotni byli pasterzami (czabani) pilnującymi zwierząt potrzebnych do wyżywienia wielkich armii tatarskich najeżdżających Europę od wschodu. Po nagłej śmierci przywódcy chana tatarskiego, armia wycofała się, a cześć pasterzy pozostała na ziemiach podbijanych, stając się właścicielami wielkich stąd bydła. Podstawową potrawą przygotowywaną przez doglądających stada pasterzy były pieczone ziemniaki z warzywami. Było to to proste danie przyrządzane w okresie tzw. „wykopek”.

Na przestrzeni lat sposób przyrządzania potrawy uległ zmianie – począwszy od wymiany garnka glinianego na bardziej wytrzymały i dostępny – żeliwny, po sposób podawania potrawy z tradycyjnego – na liściach kapusty, na współczesny. Zmieniła się także nazwa potrawy z ziemniaków pieczonych na ziemniaki po cabańsku, jednakże jej smak oraz zapach pozostał niezmienny. Sposób przyrządzania potrawy stanowi swego rodzaju obrzęd, w którym zadaniem kobiet jest przygotowywanie składników potrawy, a zadaniem mężczyzn dopilnowanie, aby była właściwie upieczona. Potrawę można podawać z kubkiem kwaśnego mleka, maślanki, kefiru, bądź ogórkiem kiszonym. Niegdyś serwowano ją z podpiwkiem.

Składniki: (na 8-litrowy garnek)

  • 10 kg ziemniaków
  • 1 kg cebuli
  • 0,5 kg marchewki
  • 2 kg kiełbasy
  • 1 kg surowego wędzonego boczku
  • nać pietruszki
  • pieprz i sól
  • ewentualnie burak do smaku

 Wykonanie:

Na dno garnka kładziemy skórę z boczku. Następnie układamy warstwami: ziemniaki pocięte w kilkucentymetrowe kostki, kilka plasterków marchewek, poszatkowaną nać pietruszki, plasterki kiełbasy i boczku, plasterki cebuli, sól i pieprz. Całą operację powtarzamy aż garnek się wypełni. Produkty uszczelniamy liściem kapusty, mocno dociskamy, nakrywamy darniem lub pokrywką. Wstawiamy na ogień. Czas pieczenia - na wyczucie. Po upieczeniu wyrzucamy wszystko z garnka do większego naczynia i serwujemy na liściu kapusty.

Wtorek, 17 lipca 2018
Wtorek, 24 lipca 2018
Europa.eu
Leader
PROW
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Działalność Lokalnej Grupy Działania „Partnerstwo na Jurze” jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Zachodnia malopolska
Facebook
ZRZESZONE GMINY
Alwernia Babice Chrzanów Libiąż Trzebinia
BIP
NEWSLETTER
Najnowsze informacje o naborach, imprezach, szkoleniach prosto na Twój e-mail.
Kroppa
Projekt finansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013. Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.
Partnerstwo Na Jurze