Wodzianka Mętkowska
Historia potrawy:
Wodzianka (wodzionka) była bardzo popularną zupą na Śląsku. Spożywano ją w różnych porach roku, tygodnia, dnia (na śniadanie, obiad lub kolację) zarówno w rodzinach robotniczych, jak i chłopskich, biednych lub bardziej bogatych. Śląski zwyczaj zaczerpnięto także w Małopolsce i tak powstała Wodzianka Mętkowska trochę różniąca się przepisem od śląskiej. Wodzianka jako zupa zdrowa (czosnek i cebula) i pożywna (jarzyny i chleb) była często stosowana jako lekarstwo podczas chorób, zbijała gorączkę oraz podnosiła odporność.
Składniki:
Wykonanie:
Do wody dodać pokrojoną w plasterki marchew, w całości wrzucić pietruszkę i grzybek. Wszystko gotować do miękkości, wrzucić skwarki. Po ugotowaniu wyjąć pietruszkę. Zrobić zasmażkę na maśle, zagotować z wywarem i wrzucić czosnek pokrojony w kostkę. Podawać można z chlebem, grzankami lub ziemniakami.