Kluski tlone
Historia potrawy:
Przepis około 100-letni. Tlone kluski, choć na liście małopolskich atrakcji kulinarnych oficjalnie figurują jako ,,kluski tlone z Balina”, bliższe są chyba mieszkańcom Trzebini i okolic Libiąża. Co ciekawe, potrawę tę świetnie znają również mieszkańcy Zalasu czy Grojca w gminie Alwernia. Mówią na nie jednak – prażuchy. Najlepsze wychodziły jednak nie na kuchence gazowej, a na tradycyjnym piecu.
Składniki:
Wykonanie:
Przesianą mąkę zrumienić na jasno żółty kolor często mieszając (drewnianą łyżką). Gdy są grudki przesiać przez sito, wsypać do garnka, dodać soli. Zalać wrzącą wodą szybko mieszając i dokładnie rozcierając. Dodać tyle wody, aby ciasto było gęste i pozostawić pod przykryciem 15 minut. Słoninę pokroić w kostkę, stopić. Można dodać słodką śmietanę i zagotować z tłuszczem. Formować łyżką kluski i polewać roztopioną słoniną.