Skip to content
Menu
„Tradycyjne kulinaria Chrzanolandii” – konferencja prasowa

W dniu 2 marca 2016 roku odbyła się konferencja prasowa „Tradycyjne kulinaria Chrzanolandii”, będąca podsumowaniem prac Lokalnej Grupy Działania „Partnerstwo na Jurze” na rzecz ochrony tradycyjnych potraw: buchty bolęcińskiej, hulajd mirowskiej parzybrody.

To pierwsze produkty tradycyjne zgłoszone przez Lokalną Grupę Działania „Partnerstwo na Jurze”, które zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Aktualnie w powiecie chrzanowskim zarejestrowane są cztery potrawy, a w Małopolsce 164, łącznie w Polsce 1521.

To niezwykle ważne wyróżnienie, poświadczające wyjątkową jakość, wyśmienity smak i wytwarzanie zgodne z tradycyjnymi metodami produkcji, od co najmniej 25 lat oraz wspaniała promocja dla Ziemi Chrzanowskiej.

W konferencji udział wzięli przedstawiciele: parlamentu, władz wojewódzkich, samorządowych, instytucji kultury, członkinie kół gospodyń wiejskich, organizacje pozarządowe i grupy nieformalne, przedsiębiorcy, przedstawiciele telewizji i prasy.

W trakcie konferencji Prezes LGD Jerzy Kasprzyk przedstawił prezentacje multimedialną dotyczącą przebiegu prac, których efektem jest rejestracja tradycyjnych potraw powiatu chrzanowskiego.

Spotkanie stało się okazją dla podziękowań skierowanych do osób zaangażowanych w dokumentowanie i promowanie dziedzictwa kulinarnego regionu chrzanowskiego. Podziękowania otrzymali:
– Agnieszka Oczkowska – etnolog
– Maria Kuśmirek – przewodnicząca KGW z Bolęcina
– Halina Duda – przewodnicząca KGW z Dulowej
– Bronisława Jochymek – przewodnicząca KGW z Mirowa
– Marek Grabski – Dyrektor Muzeum – Nadwiślański Park Etnograficzny w Wygiełzowie i Zamek Lipowiec
– Zbigniew Mazur – Dyrektor Muzeum w Chrzanowie im. I. i M. Mazarakich
– Agnieszka Bąk – kustosz Muzeum w Chrzanowie im. I. i M. Mazarakich
– Przewodniczące i Członkinie KGW z powiatu chrzanowskiego
– Danuta Kapcia – właścicielka Hotelu i Restauracji Platan
– Dariusz Barański – szef kuchni i Restauracji Platan

Konferencja to niezwykle ważne wydarzenie będące uwieńczeniem pracy wielu osób zaangażowanych w gromadzenie informacji na temat potraw i dawnych regionalnych smaków.

O konferencji napisali:
Tygodnik Ziemi Chrzanowskiej „Przełom”
http://przelom.pl/18235-mamy-coraz-wiecej-produktow-tradycyjnych.html

Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego
http://www.malopolskie.pl/Wydarzenia/Index.aspx?id=15680

Chrzanowska Telewizja Lokalna
https://www.youtube.com/watch?v=khykxQZa57k

Tradycyjne potrawy Ziemi Chrzanowskiej: buchta bolęcińska, hulajdy i mirowska parzybroda w ich oryginalnej wersji oraz „wariacjach” na ich temat można spróbować w Restauracji i Hotelu Platan, który stał się kulinarną wizytówka regionu.

Konferencję swoją obecnością uświetnili:
– Marek Sowa – Poseł na Sejm RP
– Grzegorz Lipiec – Członek Zarządu Województwa Małopolskiego
– Beata Chadzińska – reprezentantka Rady ds. Produktów Tradycyjnych
– Paulina Mrowczyk – Sekretarz Rady ds. Produktów Tradycyjnych
– Janusz Szczęśniak – Starosta Powiatu Chrzanowskiego
– Krzysztof Kasperek – Wicestarosta Powiatu Chrzanowskiego
– Tomasz Siemek – Burmistrza Miasta Alwerni- Radosław Warzecha – Wójt Gminy Babice
– Andrzeja Uryga – Zastępca Wójta Gminy Babice
– Beata Majkrzak – Pełniąca Funkcję Burmistrza Miasta Chrzanowa
– Jacek Latko – Burmistrz Libiąża
– Jarosław Łabęcki – Zastępca Burmistrza Libiąża
– Krystyna Barbara Siemek – Zastępca Burmistrza Miasta Trzebinia
– Jarosław Okoczuk – Zastępca Burmistrza Miasta Trzebinia
– Stefan Adamczyk – Prezes Chrzanowskiej Izby Gospodarczej
– Jan Smółka – Dyrektor Miejskiego Ośrodka Kultury, Sporu i Rekreacji w Chrzanowie
– Adam Potocki – Dyrektor Trzebińskiego Centrum Kultury
– Agnieszka Bąk – kustosz Muzeum w Chrzanowie im. I. i M. Mazarakich
– Agnieszka Oczkowska – etnolog Muzeum – Nadwiślański Park Etnograficzny w Wygiełzowie i Zamek Lipowiec
– Członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu chrzanowskiego
– organizacje pozarządowe
– grupy nieformalne
– przedsiębiorcy
– przedstawiciele telewizji i prasy

LGD „Partnerstwo na Jurze” bardzo serdecznie dziękuje wszystkim, którzy przyczynili się do naszego wspólnego sukcesu.

Obecnie analizowane są zgromadzone dokumenty źródłowe i trwają pracę nad przygotowaniem kolejnych wniosków o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych. Uczestnicy konferencji mogli skosztować tych produktów, tj.: krówki regulickiej (KGW Regulice), placków ziemniaczanych z pokrzywą (zgłoszonych przez Stowarzyszenia Emerytów i Rencistów „Wesoła Jesień” z Zagórza), biszkoptu dulowskiego (KGW Dulowa), chleba litewskiego (receptury Piekarni Luszowice), nalewki bogatego chłopa (KGW Kwaczała) oraz nalewki wiejskiej (KGW Gromiec).

Zachęcamy do współpracy przy rejestracji następnych produktów, ponieważ nasz region obfituje w wiele przysmaków, które zasługują na miano produktu tradycyjnego.

Pozostałe z kategorii