Skip to content
Menu
Trochę historii na temat prac na rzecz potraw … jak się zaczęło

Kuchnia regionalna obszaru Lokalnej Grupy Działania „Partnerstwo na Jurze” może pochwalić się bogactwem i  różnorodnością smaków. Można tu posmakować dań zarówno wykwintnych, jak również skromnych jadanych dawniej pod wiejskimi strzechami. Najbardziej charakterystyczne dania przygotowywane są z ziemniaków, kapusty, mąki, kasz oraz lokalnych owoców i warzyw.

LGD „Partnerstwo na Jurze” podejmuje działania mające na celu promocję produktów regionalnych, które cechują się najwyższą, jakością, mają niepowtarzalny charakter, wytwarzane są zgodnie z tradycjami i naturalnymi metodami produkcji. Natomiast zakorzenienie ich w tradycji, wykorzystanie receptur, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie powoduje to, że charakteryzują się wyśmienitym smakiem i niezwykłym zapachem – przyciągając największych smakoszy.

Działania Stowarzyszenia na rzecz promocji potraw:
– organizacja przedsięwzięcia kulturalnego „Ziemniaczysko pod Lipowcem” oraz innych wydarzeń;
– szkolenia, warsztaty, seminaria, konferencje, konkursy „PrzySmaki Chrzanolandii”;
– upowszechnianie kulinariów przygotowywanych przez koła gospodyń wiejskich z terenu powiatu chrzanowskiego
w dodatku Małopolanie gotują na podstawie umowy z Gazetą Krakowską (po trzy przepisy KGW w jednym wydaniu przez cały rok);
– udział w targach, kiermaszach, jarmarkach;
– wydawanie ulotek promocyjnych z przepisami na tradycyjne potrawy z terenu powiatu chrzanowskiego;
– wydawanie pocztówek z kołami gospodyń wiejskich przygotowującymi regionalne specjały;
– wyposażenie kół gospodyń wiejskich w kociołki do pieczenia Ziemniaków po cabańsku.

LGD w 2011 roku zorganizowało pierwszy konkurs kulinarny „PrzySmaki z Chrzanolandii – potrawa z chrzanem”, który skłonił Zarząd LGD do refleksji nad potencjałem kulinarnym regionu powiatu chrzanowskiego i potrzebą jego ochrony. Tematem kolejnych było: PrzySmaki Chrzanolandii – tradycyjna potrawa z naszego terenu”, „Słodkie PrzySmaki z Chrzanolandii”.

Prace nad opracowaniem wniosku o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi:
– analiza wszystkich przeprowadzonych szkoleń, warsztatów i konkursów dotyczących kulinarnych zasobów obszaru z punktu widzenia możliwości rejestracji potraw;
– spotkanie z organizacjami, przedstawicielkami Kół Gospodyń Wiejskich, etnografami, folklorystami, historykami mające na celu wyłonienie potraw, które mają największy udokumentowany potencjał przy rejestracji.

Po tym etapie wyłoniono 3 potrawy:
– buchtę wskazywaną w wielu miejscowościach, jako jeden z tradycyjnych wypieków naszego obszaru, a z racji bogatego materiału opracowanego przez KGW z Bolęcina poproszono to koło o pomoc w dalszych etapach zbierania informacji;
– jednogłośnie została wyłoniona zupa „Parzybroda” oraz automatycznie wybrano KGW z Mirowa, które już od kilku lat jest propagatorem tej potrawy i zdobyło za nią wiele nagród;
– hulajdy, jako potrawa z tradycjami przedstawiona przez KGW z Dulowej.

Kolejne kroki podjęte pod nadzorem etnologa, Pani Agnieszki Oczkowskiej, we współpracy z Muzeum w Chrzanowie i MNPE w Wygiełzowie oraz przy wsparciu trzech KGW z: Mirowa, Bolęcina i Dulowej:
– zbieranie materiałów dotyczących potraw: zdjęcia, przepisy w książkach, publikacjach i materiałach prasowych na potwierdzenie występowania danej potrawy, oraz na minimum 25 letnią tradycje danej potrawy;
– przeprowadzenie wywiadów etnograficznych z mieszkańcami;
– na podstawie w/w badań i dokumentów źródłowych opracowanie historii potrawy;
– opracowanie opisu potrawy;
– dokumentacja zdjęciowa procesu przygotowania potrawy.

Przedsięwzięcia miały na celu ochronę przed zapomnieniem dziedzictwa kulinarnego regionu powiatu chrzanowskiego oraz przedstawienie jego dorobku kolejnym pokoleniom.

LGD w dniu 15 grudnia 2014 roku złożyło wnioski o wpis: buchty bolęcińskiej, hukajd i mirowskiej parzybrody na Listę Produktów Tradycyjnych.

Złożone wnioski przez Lokalną Grupę Działania „Partnerstwo na Jurze” w dniu 29 lipca 2015 roku uzyskały pozytywną opinię Rady ds. Produktów Tradycyjnychdziałającą, przy Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego pod przewodnictwem Wicemarszałka Województwa Małopolskiego Pana Wojciecha Kozaka.

Pozytywnie ocenione wnioski po spotkaniu Rady zostały przesłane do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które w dniach 3 i 16 grudnia 2015 roku został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Poniżej linki do Listy Produktów Tradycyjnych:

Buchta bolęcińska:
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-malopolskie/Buchta-bolecinska

Hulajdy:
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-malopolskie/Hulajdy

Mirowska parzybroda:
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-malopolskie/Mirowska-parzybroda

Bardzo serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy przyczynili się do naszego wspólnego sukcesu,

a w szczególności wszystkim członkiniom Kół Gospodyń Wiejskich,
– Panu Markowi Grabskiemu Dyrektorowi Muzeum – Nadwiślański Park Etnograficzny w Wygiełzowie i Zamek Lipowiec,
– Pani Agnieszce Oczkowskiej – etnografowi z Muzeum – Nadwiślański Park Etnograficzny w Wygiełzowie i Zamek Lipowiec,
– Panu Zbigniewowi Mazur Dyrektorowi Muzeum im. I. i M. Mazarakich w Chrzanowie
– Pani Agnieszce Bąk – historykowi z Muzeum im. I. i M. Mazarakich w Chrzanowie
– wszystkim osobom i instytucjombiorącym udział w targach, jarmarkach i innych formach promocji,
– osobom, bez których nie byłoby możliwe logistyczne i techniczne przygotowanie spotkań,
za ich wytrwałość i dbałość o wspólnotę, jaką jest LGD „Partnerstwo na Jurze”.

Zachęcamy do współpracy przy rejestracji następnych produktów, ponieważ nasz region obfituje w wiele przysmaków, które zasługują na miano produktu tradycyjnego.

Pozostałe z kategorii